GreekEnglish (United Kingdom)French (Fr)Italian (It)

Επιστολή προς την UNESCO ΕΛΛΑΣ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΥΝΕΣΚΟ ΕΛΛΑΣ
UNESCO Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Θεσσαλονίκη 22 Δεκεμβρίου 2013.
Έχετε την καλοσύνη να μου στείλετε παρακαλώ μια περίληψη από το ενημερωτικό υλικό που έχει ο οργανισμός σας σχετικά με το σημαντικότερο Αρχαίο Ελληνικό Μνημείο της Θεσσαλονίκης, τον αρχαϊκό Ναό στην Πλατεία Αντιγονιδών.
Με εκτίμηση Γιώργος Σπανουδάκης
______________________________________

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ "ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΝΑ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΥΣΤΕΡΟΑΡΧΑΪΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΟΘΑΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ…!

Ένα μικρό μέρος από τα ευρήματά του που ήρθαν στο φώς από την περιορισμένη και πρόχειρη ανασκαφή, στολίζουν το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας. Το 2012 η Ελληνική Πολιτεία δια της Διευθύντριας της Αρχαιολογικής Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών αρχαιοτήτων της πόλης έδωσε εντολή να τον θάψουν στη Μάνα Γή για να σωθεί από την καταστροφή. Επικαλέστηκε την οικονομική κρίση και ότι κινδυνεύει η οικοδομή που στηρίζεται εν μέρει επάνω στο Ναό. Οι δημότες όμως της πόλης αναγνώρισαν τη συνήθη πρακτική που κατέστρεψε όλο το Ιπποδρόμιο και εξαφάνισε ένα μεγάλο αριθμό κτισμάτων έργων τέχνης στο ιστορικό κέντρο, με τη δικαιολογία ότι οι «σκουπιδότοποι» που δημιούργησαν στα θεμέλια των πολυώροφων οικοδομών είναι προσβάσιμοι στους μελετητές.
Επιχείρησαν να θάψουν τον Αρχαίο Ελληνικό Αρχαϊκό Ναό και να τον εξαφανίσουν, με την ανοχή και των Τοπικών Αρχών κατά την περίοδο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τους Οθωμανούς, αντί να το αναδείξουν ως όφειλαν ως τον λαμπρό "Παρθενώνα" της Θεσσαλονίκης.
Ούτε λέξη γι αυτό από τον δήθεν ανίδεο χαχάμη δήμαρχο.
Πίσσα στα κόκκαλα τους, θα έλεγε ο Καζαντζάκης.

ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΑΟΥ.

Είναι γνωστό ότι και το 1936 χάθηκαν τα ίχνη του διότι χτίσθηκε απάνω του διώροφη οικοδομή, ενώ το 2000 κατά την διάρκεια εκσκαφής για την ανέγερση πολυκατοικίας …αναδύθηκε και πάλι η Αφροδίτη που είχε ξεχαστεί …θαμμένη από τις χωρίς Θεό Δημόσιες Αρχές, τους επίορκους αρχαιολόγους και τους άτεχνους και εγκληματίες εργολάβους οικοδομών. Ευτυχώς που τώρα παρενέβησαν λίγοι ενεργοί πολίτες της πόλης και ανεστάλησαν οι εργασίες…! www.templeofvenus.gr

Καλόν θα ήταν να απαλλοτριώσουμε τις δύο οικοδομές και να αρχίσουν οι εργασίες της σωστικής ανάδειξης του μνημείου. Πρώτο βήμα η νέα οδική χάραξη της πλατείας, που είναι εύκολη και ευτελούς κόστους, την οποία «αρνείται πεισματικά ο Δήμος Θεσσαλονίκης»…!

Θα είναι κολοσσιαίο το χρηματικό ποσό της πλήρους αποκατάστασης του μνημείου. Είναι όμως απίστευτα μεγάλος ο θησαυρός και φυσικά θα χρειαστούν πολλά χρόνια εργασίας για την ανάδειξη του αρχαϊκού μνημείου. Η σωστική επέμβαση και η ανάδειξη του σημαντικότερου μνημείου που εντοπίσθηκε στην πόλη δεν αφορά μόνον την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα ή ευρύτερα τον λεγόμενο Δυτικό Πολιτισμό αλλά και την Οικουμενική Κοινότητα και φυσικά την UNESCO.

Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΟΚΑΠΗΛΩΝ

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να κάνει το καθήκον του στο μέτρο που του αντιστοιχεί αντί να συμμετέχει μόνον στην εγκληματική οικονομική σπατάλη για το επανατσιμεντάρισμα της νέας παραλίας με την αισθητική της "ψευδό πολυτελούς πολυκατοικίας" με υπόγεια φώτα στραμμένα να φωτίζουν τον ουρανό, χωρίς όραμα και πρόγραμμα, όλα αυτά τα οποία έχουν ημερομηνία λήξης. Χάθηκε έτσι και η μοναδική ευκαιρία να ενταχθεί μια στοιχειώδης υποδομή λειτουργικών χώρων επιβίβασης για τη θαλάσσια συγκοινωνία της πόλης…!

TΟ 2600 ΕΤΩΝ ΑΡΧΑΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ

Οι Ρωμαίοι μετάφεραν το Ναό από την περιοχή της Μηχανιώνας (αρχαία Θέρμη) με βοϊδάμαξες, για να κολακέψουν τον τότε Ρωμαίο Αυτοκράτορα του έστησαν ένα Αρχαίο Ελληνικό Ναό για την λατρεία του οι βάρβαροι...!
Ο καθαρισμός του Ναού από πολίτες εθελοντές. http://www.youtube.com/watch?v=lEkaK0rheKI

Η πρόταση της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded...

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
ΟΙ «ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ

Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ ΜΕ ΕΥΓΕΝΗ ΧΟΡΗΓΙΑ 200.000 ΕΥΡΩ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ. (ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΕΚΜΑΓΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΧΑΡΙΣΑΝ ΓΙΑ 1 ΕΥΡΩ) ΞΕΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ...ΙΣΩΣ ΕΤΣΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΗΣ.
http://www.youtube.com/watch?v=2D0tv-TKaUY&;feature=share

H κλοπή των μαρμάρινων γλυπτών έγινε το 1864 από τον Μίλερ λίγα χρόνια πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Η αποκαθήλωση και μεταφορά τους έγινε με την επιστασία Γάλλων στρατιωτών και την τρομοκρατική επίβλεψη των κατοχικών Οθωμανικών Αρχών. Κατά τον μεσαίωνα οι έποικοι της πόλης τις ονόμαζαν είδωλα ή μαγεμένες, ή incantadas οι Ισπανοεβραίοι κτλ.

Αναφέρουν εδώ υβριστικά ως ινκαντάδας ή "μυθικά πρόσωπα της πόλης" τις Αρχαίες Ελληνιστικές Θεότητες που στόλιζαν τον περίλαμπρο Ναό του Διονύσου στην περιοχή της σημερινής πλατείας Αριστοτέλους τον οποίο σύλησαν οι εισβολείς Οθωμανοί και οι χωρίς φόβο Θεού καταχραστές έποικοι.
http://archive-gr.com/gr/t/templeofvenus.gr

Όλοι οι φορείς και οι κάτοικοι της πόλης αλλά και ευρύτερα της χώρας οφείλουν να δραστηριοποιηθούν προκειμένου να συγκεντρωθεί το ελάχιστο ποσό που απαιτείται προκειμένου αρχίσουν οι εργασίες για την σωστική ανάδειξη του μνημείου από την κατασκευαστική εταιρεία π.χ. του metro (στέγαστρο και νέα οδική χάραξη της πλατείας). Καλόν θα ήταν να ενταχθεί άμεσα στα προγράμματα ΕΣΠΑ από το Υπουργείου Πολιτισμού και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&;id=37136

Οι λαοί που διαγράφουν ένα κομμάτι από την ιστορία τους διαγράφουν και ένα αντίστοιχο από το μέλλον τους. Γιώργος Σεφέρης

filoi-prasinou

greenwave-2013

Μετάφραση Google

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα74
mod_vvisit_counterΕβδομαδιαία2602
mod_vvisit_counterΜηνιαία4162
mod_vvisit_counterΣυνολικά1452827

Ποιοί είναι Online

Έχουμε 13 επισκέπτες συνδεδεμένους