GreekEnglish (United Kingdom)French (Fr)Italian (It)

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΑΪΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


  ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ                              AΡ.ΠΡΩΤ.5591/8-2-2012

      ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ                                            

      Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

 

      ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

  Θέμα : «Με κατάχωση κινδυνεύει σπάνιος αρχαϊκός ναός στο κέντρο της Θεσσαλονίκης»

 

    Από το 1936, όταν έγινε εκσκαφή για την ανέγερση διώροφου κτιρίου στην οδό Διοικητηρίου (σήμερα Καραολή – Δημητρίου)     στην πλατεία Αντιγονιδών της Θεσσαλονίκης, αποκαλύφθηκαν τα ερείπια υστεροαρχαϊκού ναού.

    Το 2000, με την ευκαιρία της κατεδάφισης της εν λόγω οικοδομής, ήρθαν στο φως το ανατολικό τμήμα της κρηπίδας του     ναού, αγάλματα των ρωμαϊκών χρόνων και πλήθος θραυσμάτων αρχιτεκτονικών μελών.

    Η αρχική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, λίγο μετά την ανασκαφή του μνημείου, ήταν να απαλλοτριωθεί     το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται και να προχωρήσει η ανάδειξη του ναού που χαρακτηρίστηκε σπάνιο μνημείο, με τεράστια     ιστορική, αρχαιολογική και καλλιτεχνική αξία. Αργότερα η απόφαση αυτή αναθεωρήθηκε και αποφασίστηκε να διατηρηθεί στο     υπόγειο της υπό ανέγερση πολυκατοικίας. Πριν από δύο χρόνια η τύχη του ναού συζητήθηκε και πάλι στο ΚΑΣ και δόθηκε     θετική γνωμοδότηση για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου, το ζήτημα όμως έκτοτε «πάγωσε».

    Το θέμα της απαλλοτρίωσης, μετά από ένσταση των ιδιοκτητών του οικοπέδου, επρόκειτο να συζητηθεί τον προηγούμενο     Απρίλιο, σε συνεδρίαση της Επιτροπή Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία όμως αναβλήθηκε ελλείψει     απαρτίας, παρατείνοντας την αγωνία για την τύχη του μοναδικού στο είδος του (στη Θεσσαλονίκη) ναού.

    Η κάλυψη σημαντικού τμήματος του ναού από την οδό Διοικητηρίου και την πλατεία Αντιγονιδών εμπόδισε την αναστήλωσή     του και – ως προσωρινή λύση - αποφασίστηκε η έκθεση των σημαντικών ευρημάτων σε αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου     Θεσσαλονίκης, μέχρι να ολοκληρωθεί η εκσκαφή. Στο μεταξύ το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, παρουσίασε μια     ενδιαφέρουσα σχεδιαστική πρόταση σύμφωνα με την οποία η πλατεία Αντιγονιδών διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα, το     σημερινό και το αρχαίο, επιτρέποντας την αναστήλωση και ανάδειξη του μνημείου χωρίς να θιγεί η λειτουργία της πλατείας. Σε     απόσταση λίγων μέτρων από την πλατεία Διοικητηρίου που εδώ και χρόνια περιμένει την αξιοποίηση των αρχαιολογικών     ευρημάτων παρουσιάζοντας εικόνα εγκατάλειψης, ένα άλλο σημαντικό εύρημα, κινδυνεύει περιμένοντας επί χρόνια μια     απόφαση. Η αξία του ναού και οι ιδιαιτερότητές του επιβάλλουν να τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης για να μην καταχωθεί στο     υπόγειο πολυκατοικίας, για αυτό, και με δεδομένο ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να εξεταστεί από το ΚΑΣ η     ένσταση των ιδιοκτητών του οικοπέδου

 

                                 ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

    Αν σκοπεύει να προχωρήσει στην άμεση απαλλοτρίωση του οικοπέδου ώστε, μέσω της ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής     πρότασης του ΑΠΘ, να αναστηλωθεί και να αναδειχθεί το μνημείο χωρίς να θιγεί η λειτουργικότητα της πλατείας.

 

 

    Θεσσαλονίκη 8-2-2012

 

 

                                                                                    Χρύσα Αράπογλου

                                                                              Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης

 

 


 

 

filoi-prasinou

greenwave-2013

Μετάφραση Google

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα86
mod_vvisit_counterΕβδομαδιαία2614
mod_vvisit_counterΜηνιαία4174
mod_vvisit_counterΣυνολικά1452839

Ποιοί είναι Online

Έχουμε 9 επισκέπτες συνδεδεμένους