GreekEnglish (United Kingdom)French (Fr)Italian (It)

Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει ένας Ναός θαμμένος κάτω από σκουπίδια

There are no translations available.

Ανάμεσα στις ψηλές πολυκατοικίες της πλατείας Αντιγονιδών στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ένα οικόπεδο που κρύβει ένα μεγάλο αρχαιολογικό θησαυρό. Πίσω από τα συρματοπλέγματα και κάτω από τα σκουπίδια, τα σακιά άμμου και τα πανιά υπάρχει ο Ναός της Αφροδίτης.

Μόνο μια επιγραφή υπάρχει, που μαρτυρά ότι εδώ στέκεται το σπάνιο εύρημα του 6ου π.Χ. αιώνα, που μεταφέρθηκε στην πόλη από την Αίνεια, την πόλη που ίδρυσε ο Αινείας έξω από τη Μηχανιώνα.

Ο ναός της Αφροδίτης: Ένα παραμελημένο αριστούργημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

There are no translations available.

Γεμάτο από σκουπίδια, κάτω από σακιά και πανιά και περικυκλωμένο από συρματοπλέγματα, βρίσκεται ένα αξιοθαύμαστο μνημείο, ένας ασύλληπτης ομορφιάς ναός αφιερωμένος στη Θεά Αφροδίτη. Ένα μνημείο ανυπολόγιστης αρχαιολογικής σημασίας που όμως είναι πλήρως παραμελημένο, χωρίς κανείς να παίρνει την ευθύνη για την ανάδειξή του.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη

Επιστολή προς την UNESCO ΕΛΛΑΣ

There are no translations available.

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΥΝΕΣΚΟ ΕΛΛΑΣ
UNESCO This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Θεσσαλονίκη 22 Δεκεμβρίου 2013.
Έχετε την καλοσύνη να μου στείλετε παρακαλώ μια περίληψη από το ενημερωτικό υλικό που έχει ο οργανισμός σας σχετικά με το σημαντικότερο Αρχαίο Ελληνικό Μνημείο της Θεσσαλονίκης, τον αρχαϊκό Ναό στην Πλατεία Αντιγονιδών.
Με εκτίμηση Γιώργος Σπανουδάκης

Der Tempel der Venus

There are no translations available.

Ich habe eben eine Reportage über Thessaloniki gehört. Engagierte Bürgerbewegungen werden aus sich selbst heraus aktiv – und wie. Dort arbeiten Menschen gemeinsam miteinander und für einander, freiwillig. Aus der Not heraus wurden sie selbstgenerierend und stehen als Ganzes zu sich und für sich ein – sie stellen sich gegen die Korruption des Beamtenstaates.

Πολιτισμός και οικολογική συνείδηση.

There are no translations available.

Πως θα μπορούσες να δημιουργήσεις οικολογική συνείδηση σε έναν άνθρωπο, όταν αυτός ζει μέσα στην ακαλαισθησία της σύγχρονης ελληνικής πόλης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 60 χρόνια;

Την ακαλαισθησία αυτή, την δημιούργησε το δόγμα «ζήτω οι εργολάβοι». Θύμα αυτού του δόγματος υπήρξαν όλοι οι χώροι ανάσας της πόλης. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Αυτό που δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι, είναι ότι θύμα του ίδιου δόγματος υπήρξε και ο πολιτισμός. Κάτω από το μπετό των εργολάβων δεν θάφτηκαν μόνο οι χώροι που θα έπρεπε να είναι οι πνεύμονες της πόλης, το καλαίσθητο της φύσης, αλλά και όλος ο πολιτιστικός της πλούτος. Ο πολιτιστικός πλούτος μάλιστα, ο οποίος θα μπορούσε να γίνει και ο μεγαλύτερος μοχλός ανάπτυξης, χωρίς καμία επιβάρυνση στο περιβάλλον. Διότι κάτω από τα χώματα της πόλης, υπάρχει ασύγκριτα μεγαλύτερος πλούτος, από τις εξορύξεις πετρελαίων ή μεταλλευμάτων, και μάλιστα ανεξάντλητος! Το μόνο που χρειάζεται για να τον εκμεταλλευτούμε, είναι να απορρίψουμε το δόγμα των εργολάβων.

Στην Θεσσαλονίκη μας συγκεκριμένα και στην περιοχή, από την πλατεία Δημοκρατίας (βαρδάρης) έως το Υπουργείο βόρειας Ελλάδας, και από την Αγίου Δημητρίου έως την Εγνατία, κατά την εποχή των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, ήταν η «περιοχή των ιερών». Την δεκαετία του 90, εκεί ανακαλύφθηκε το Σεράπειο, στην οδό διοικητηρίου, άγνωστο σε ποια κατάσταση και θάφτηκε, για να αναγερθεί οικοδομή. Το ίδιο έγινε σε όλη εκείνη την περιοχή.

Ο Γιάννης Μπουτάρης θα απαγγείλει Κ. Καβάφη.

There are no translations available.
Κύριε δήμαρχε, με μεγάλη χαρά μάθαμε ότι την Παρασκευή 20/9, στα πλαίσια υποστήριξης των εξαρτημένων ατόμων, θα απαγγείλετε ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη.
Βρήκαμε ευκαιρία λοιπόν και εμείς να σας ενημερώσουμε σχετικά με το ποιος ήταν ο μεγάλος αυτός Έλληνας ποιητής, μιας και δεν γνωρίζετε από όσο καταλάβαμε. Και καταλάβαμε το ότι δεν γνωρίζετε τίποτε σχετικά με τον Καβάφη, αν και είστε δήμαρχος σε μία πόλη σύγχρονη της Αλεξάνδρειας, με κοινή πορεία πολιτισμού, στα ελληνιστικά χρόνια τα οποία σημάδεψαν την ποίηση του Κ.Κ.

Διυπουργική απόφαση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης

There are no translations available.

ΘΕΜΑ: Αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτου για αρχαιολογικούς σκοπούς επί των οδών Καραολή Δημητρίου 32 και Αντιγονιδών 38 στη Θεσσαλονίκη.

ΠΕΣ ΝΑΙ στη διάσωση του ναού της Αφροδίτης

There are no translations available.

SAY YES

to the preservation of the temple of Venus

DIS OUI
à la restauration du temple de Vénus à Thessalonique

Ερώτηση στον υπουργό Πολιτισμού για τον Ναό της Πλατείας Αντιγονιδών - Επιστολή 275 / 18.8.2013

There are no translations available.

Προς τον Υπουργό

Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
Οδός Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι

Κύριε υπουργέ,

Ως εκπρόσωποι της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας, παρακαλούμε για μία έγκυρη, δηλαδή από πλευράς σας, ενημέρωση σχετικά με μία χρονίζουσα υπόθεση ανάδειξης των ερειπίων ενός αρχαίου Ναού της Θρησκείας μας. Πρόκειται συγκεκριμένα για τμήμα αρχαϊκού Ναού που βρέθηκε το έτος 2000 σε οικόπεδο επί των οδών Δημητρίου Καραολή 32 και Αντιγονιδών 38 στη Θεσσαλονίκη (ο υπόλοιπος βρίσκεται κάτω από την πλατεία Αντιγονιδών) και έως σήμερα απειλείται με εντελώς παράλογη και αδικαιολόγητη κατάχωση.

Ανοιχτή επιστολή προς την ΙΣΤ' εφορία αρχαιοτήτων.

There are no translations available.

Ορισμένα από τα ευρήματα του ναού.

Αγαπητοί κύριοι της ΙΣΤ' εφορίας αρχαιοτήτων.
Όπως πληροφορήθηκα από την δήλωση στελέχους σας στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσ/νίκης στις 15/10/2012, κατά την απελευθέρωση της πόλης από τους Οθωμανούς, η πρώτη Ελληνική υπηρεσία την οποία ίδρυσε το κράτος μας ήταν η δικιά σας. Με την ευκαιρία των 100 χρόνων της πόλης, άρα και εκατό χρόνων της ιδρύσεώς σας, θέλησα να κάνω μία αποτίμηση του έργου σας για την ανάδειξη των Ελληνικών μνημείων της πόλης μας.
Με λύπη μου διαπίστωσα ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της υπηρεσίας  σας και την επίπονη εργασία των υπαλλήλων σας, εντός των τειχών της πόλης μας, δεν βρέθηκε κανένα κτίσμα των Ελληνιστικών χρόνων, κανένας ναός ή κανενός άλλου είδους ανακάλυψη η οποία να χρήζει αναδείξεως. Ως απλός πολίτης και χωρίς να έχω τις επιστημονικές σας γνώσεις αγνοούσα για το ότι οι Έλληνες έχτιζαν μόνο ξύλινες καλύβες και έτσι δεν ήταν δυνατόν να διασωθούν κάποια μνημεία από την παρουσία τους. Έτσι στη πόλη μας υπάρχουν μνημεία  Ρωμαϊκά, υστερορωμαϊκά, Οθωμανικά. Υπάρχουν μνημεία που αποδεικνύουν την ιστορική παρουσία των Εβραίων, μουσουλμάνων και χριστιανών στην πορεία της πόλης μας. Δεν βρέθηκε όμως τίποτε που να αποδεικνύει την ίδρυση της πόλης από τους Έλληνες, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που θα μπορούσε μέχρι και να αμφισβητήσει κάποιος κακοπροαίρετος ξένος την ελληνικότητα της πόλης.

Τα μνημεία τεκμηριώνουν την ιστορία

There are no translations available.

Τον ναό της Αφροδίτης στη σημερινή πλατεία Αντιγονιδών Θεσσαλονίκης, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μνημείο του 6ου π.Χ. αιώνα, προσπαθούν οι αρμόδιοι της κεντρικής εξουσίας να «καταχώσουν» κάτω από τα θεμέλια μιας υπό ανέγερση πολυκατοικίας! Δεν είναι δυστυχώς η πρώτη φορά...

Ναός της Αφροδίτης, ο Παρθενώνας της Θεσσαλονίκης

There are no translations available.

Ναός της Αφροδίτης, ο Παρθενώνας της Θεσσαλονίκης

 Συντάκτης: Δημήτρης Συμεωνίδης

Ένα παράξενο μυστικό, ένα μοναδικό μνημείο, κρύβεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αντιγονιδών.
Πίσω από τις λαμαρίνες στην βορειοανατολική πλευρά της πλατείας υπάρχει ένας μοναδικός θησαυρός, που ήταν καλά κρυμμένος για αιώνες. Ο μοναδικής ομορφιάς Ναός της θεάς Αφροδίτης που είχε στηθεί στην πλατεία των Ιερών, δηλαδή στον χώρο που βρίσκεται σήμερα η πλατεία Αντιγονιδών. Ένα σπάνιο εύρημα του 6ου αι. πΧ που μεταφέρθηκε στην πόλη από την Αίνεια, την πόλη που ίδρυσε ο Αινείας έξω από τη Μηχανιώνα.

ΦΙΛΟΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

There are no translations available.

Την Τετάρτη 29 Μαΐου, στο ξενοδοχείο IMPERIAL, πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνέλευση του συλλόγου "ΦΙΛΟΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ".
Στη συνέλευση ανακοινώθηκε το καταστατικό του συλλόγου στους παρευρισκόμενους.
Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό σύλλογο που ο σκοπός του είναι η διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της Θεσσαλονίκης.
Κύριοι ομιλητές ήταν ο κ. Καραδέδος Γεώργιος και Νικολαΐδης Γρηγόρης.
Όποιος αγαπάει την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, μπορεί να γίνει μέλος και να συμμετέχει ενεργά στην κίνηση αυτή.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε προσωρινά στους φίλους πρασίνου.

"Ξεθάβουν" το ναό της Αφροδίτης

There are no translations available.

Σε συνάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης με την γενική γραμματέα του υπουργείου πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη τέθηκε και το θέμα της ανάδειξης του Ναού της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών.

«Ξεσκονίζουν» δύο έργα... φαντάσματα

There are no translations available.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ

Η εμπλοκή της «Εγνατία οδός ΑΕ» στις διαδικασίες που απαιτούνται για να προχωρήσουν αυτά τα δύο έργα δημιουργεί νέες προσδοκίες ότι εξελίξεις θα υπάρχουν σύντομα και μάλιστα εντός του 2013.

Παγώνουν οι εργασίες κατάχωσης του ναού της Αφροδίτης

There are no translations available.

Προσωρινή διαταγή με την οποία αναστέλλεται η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για την κατάχωση του αρχαϊκού ναού της πλατείας Αντιγονιδών εξέδωσε του ΣτΕ, έπειτα από προσφυγή του σωματείου «Φίλοι του Πρασίνου» και κατοίκων.

«Χαμογέλασε» η Αφροδίτη

There are no translations available.

Τέλος στην προσπάθεια επιχωμάτωσης του ιερού ναού της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας με σημερινή του απόφαση. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι εργασίες κατάχωσης του μνημείου από το μηχανικό διακόπτονται καθώς ακυρώθηκε από η διυπουργική απόφαση.

Απόφαση ΣτΕ: Διακοπή των εργασιών κατάχωσης του Ναού της Αφροδίτης στη Θεσσαλονίκη

There are no translations available.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τη διακοπή των εργασιών κατάχωσης του Ναού της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών στη Θεσσαλονίκη. Η ….κατάχωση είχε αποφασιστεί από το υπουργείο Πολιτισμού, ύστερα από εισήγηση της ΙΣΤ εφορίας Αρχαιοτήτων.

Όχι στην κατάχωση του αρχαίου ναού της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών

There are no translations available.

Η συνεχής επίθεση που δέχεται η ελληνικότητα από το μεταπολιτευτικό καθεστώς, πρέπει επιτέλους να μας αφυπνίσει. Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι βάλλεται από θεσμικούς Εφιάλτες, που υποτίθεται ότι πρέπει να προστατεύουν την προγονική μας κληρονομιά, που σε τελική ανάλυση, ήταν και είναι η βαριά κερδοφόρα βιομηχανία της χώρας μας.

Αντιδράσεις για τον ναό... (videos)

There are no translations available.

Ένταση επικράτησε σήμερα στην πλατεία Αντιγονιδων μπροστά από το ναό της Αφροδίτης που πολίτες εμπόδισαν για ακόμη μια φορα τις εργασίες της ΙΣΤ Εφορίας Αρχαιοτήτων.

Ντύθηκε Σπαρτιάτης για τον ναό της θεάς Αφροδίτης

There are no translations available.

Νέος καυγάς κατοίκων και ΜΑΤ υπήρξε σήμερα το πρωί που τους υποδέχτηκαν με ασπίδες μπροστά στο χώρο που βρίσκονται τα ερείπια του ναού της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών καθώς σχεδιαζόταν η επιχωμάτωση του ναού. Οι κάτοικοι είχαν πάρει διαβεβαιώσεις τόσο από το Γιάννη Ιωαννίδη, όσο και από τον Κώστα Τζαβάρα, ότι τα ερείπια του ναού δε θα επιχωματωθούν. Κατά της επιχωμάτωσης έχει τεθεί και το δημοτικό συμβούλιο, με τον αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού Ανδρέα Κουράκη να έχει δηλώσει ότι δε θα δωθεί άδεια για παρέμβαση στο χώρο.

Πάει για επιχωμάτωση ο ναός της Αφροδίτης;

There are no translations available.

Νέος καυγάς κατοίκων και ΜΑΤ υπήρξε σήμερα το πρωί μπροστά στο χώρο που βρίσκονται τα ερείπια του ναού της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών καθώς σχεδιάζεται όπως όλα δείχνουν η επιχωμάτωση του ναού.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τον αρχαίο ναό της Αφροδίτης

There are no translations available.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο οικόπεδο στην πλατεία Αντιγονιδών, όπου βρέθηκαν τα ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στην Αφροδίτη, πραγματοποίησαν κάτοικοι του κέντρου της Θεσσαλονίκης προκειμένου να εμποδίσουν τις εργασίες κατάχωσης του ναού.

Πολίτες σταμάτησαν τις εργασίες στο Ναό της Αφροδίτης στη Θεσσαλονίκη... ντυμένοι Σπαρτιάτες ΦΩΤΟ

There are no translations available.

Νέα ένταση επικράτησε σήμερα στην πλατεία Αντιγονιδών στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται ο ναός της Αφροδίτης, όταν έκαναν την εμφάνιση τους εργάτες που επρόκειτο να ξεκινήσουν εργασίες εντός του οικοπέδου που βρίσκεται ο ναός.

Παρέμβαση εισαγγελέα για τον ναό της Αφροδίτης

There are no translations available.

Η εισαγγελέας ανέθεσε στο Αστυνομικό Τμήμα Πλατείας Δημοκρατίας να ορίσει ειδικό πραγματογνώμονα

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον ναό της Αφροδίτης

There are no translations available.

Τρί, 23/10/2012

 

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό

Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

23 Οκτωβρίου 2012

Θέμα:  Οι μνημονιακές πολιτικές επιβάλλουν το θάψιμο των  αρχαιολογικών μας μνημείων αντί για τη συντήρηση και  ανάδειξή τους. Ο  αρχαίος ναός στην πλατεία Αντιγονιδών στη Θεσσαλονίκη, μετά από 12 χρόνια αναμονής για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου όπου βρίσκεται,  και τη μετατροπή του σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, αποφασίστηκε να καταχωθεί!

Κάτοικοι Αντιγονιδών: «Να σταματήσει η κατάχωση του μνημείου»

There are no translations available.

Ανάκληση της απόφασης για προσωρινή κατάχωση του μνημείου Ναός της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών ζητούν από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού κάτοικοι της περιοχής.

Ανακοίνωση για την προστασία του ναού της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών

There are no translations available.

από το Γραφείο Τύπου
Εκφράζουμε την ανησυχία μας και την διαφωνία μας για την επιχειρούμενη απόκρυψη και κατάχωση του αρχαϊκού ναού του 6ου π.Χ. αιώνα, του ναού της Αφροδίτης, όπως...
αυτός ανασυντέθηκε στα ρωμαϊκά χρόνια, ως ναός λατρείας των ρωμαϊκών αυτοκρατόρων.

Θεσσαλονίκη: Θάβουν το ναό της Αφροδίτης στην Αντιγονιδών-Πυρ και μανία σύλλογοι και κάτοικοι (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

There are no translations available.

Πυρ και μανία είναι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, αλλά και οι σύλλογοι της πόλης με αφορμή την κατάχωση του αρχαίου ναού της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών.

Τη διάσωση του ναού της Αφροδίτης ζητά ο Δ. Θεσσαλονίκης

There are no translations available.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να απαιτήσει την άμεση εύρεση πόρων από το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να καταστεί δυνατή η απαλλοτρίωση του οικοπέδου όπου βρίσκεται ο υστεροαρχαϊκός Ναός

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

There are no translations available.

Του Γιώργου Σπανουδάκη.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ INCANTADAS ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εικαστική δράση 2 Ισπανών καλλιτεχνών του Πανεπιστημίου της
Γρανάδα εγκαινιάσθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης www.incantadas.com

Προχωρά η κατάχωση με υπουργικό «ΟΚ»

There are no translations available.

ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

Θα θαφτεί προσωρινά για λόγους ασφαλείας ο αρχαίος ναός στην Αντιγονιδών. Αντιδρούν ομάδες πολιτών που ζητούν να αναδειχτεί το μνημείο και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις

Υπουργική απόφαση για το μπάζωμα του Ναού της Αφροδίτης

There are no translations available.

Τελικά αποφάσισαν να θάψουν τον ναό.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Για την κατάσταση στον αρχαϊκό ναό της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών στην Θεσσαλονίκη 3/10/2012

There are no translations available.

03/10/12

Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών

Σε οικόπεδο, επί της οδού Καραολή Δημητρίου 32 και Αντιγονιδών 38 στο Δήμο Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στον δυτικό τομέα του ιστορικού κέντρου της πόλης, στην αποκαλούμενη «περιοχή των ιερών» η σωστική έρευνα της ΙΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο διάστημα Φεβρουάριος - Ιούνιος 2000,  μετά την κατεδάφιση της παλιάς οικοδομής,  αποκάλυψε μνημειακό οικοδόμημα διαστάσεων 16,8 Χ 13,35 μ.. Πρόκειται για περίπτερο ναό εν παραστάσει με ιωνικά αρχιτεκτονικά μέλη, ο οποίος οικοδομήθηκε ή πιθανόν επισκευάστηκε στα πρώιμα αυτοκρατορικά χρόνια.

Κόντρα με αφορμή τον ναό της Αφροδίτης

There are no translations available.

Πολίτες vs Αρχαιολόγοι

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την κατάχωση του αρχαίου ναού που βρίσκεται σε οικόπεδο της οδού Αντιγονιδών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι με την κατάχωση θα προστατευθούν τόσο οι πολυκατοικίες που γειτονεύουν με το οικόπεδο όσο και το ίδιο το μνημείο. Η προϊσταμένη της ΙΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Βασιλική Μισαηλίδου, επισημαίνει την αναγκαιότητα της κατάχωσης μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της απαλλοτρίωσης. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη χρηματοδοτήσει αυτήν τη διαδικασία, καθώς το έργο χαρακτηρίστηκε «επείγον».

«Μολών λαβέ»… την Αφροδίτη

There are no translations available.

του Βαγγέλη Στολάκη

Τις ελπίδες τους στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας εναποθέτουν οι κάτοικοι της πλατείας Αντιγονιδών, που με περιπολίες και περιφρούρηση σε εικοσιτετράωρη βάση επιδιώκουν να αποτρέψουν την επιχωμάτωση του Ναού της Αφροδίτης. Προαναγγέλλουν μέσω της «Κ» πως σε περίπτωση νέας επιχείρησης κατάχωσης θα μπουν και πάλι μπροστά από τις μπουλντόζες.

Greek temple buried again

There are no translations available.

September 27, 2012 – In Thessaloniki an ancient Temple of Aphrodite was buried below masses of soil. On September 18, 2012 authorities unexpectedly decided to put thus an end to the civil activism that had emerged in the quarter around the building.

Θεσσαλονίκη: ΟΧΙ στο μπάζωμα του Ναού της Αφροδίτης

There are no translations available.

Την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ.Αντώνης Γρέγος, μαζί με κλιμάκιο Συναγωνιστών μετέβησαν στην Πλατεία Αντιγονιδών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους και να στηρίξουν με τις υπογραφές τους τον αγώνα των κατοίκων ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΑΖΩΘΕΙ ένα ακόμη μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ο αρχαιοελληνικός ναός της Αφροδίτης.

Διχάζει η… Αφροδίτη

There are no translations available.

Μέχρι και… ασπίδες επιστράτευσαν κάτοικοι της περιοχής Αντιγονιδών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τα «μάτια» της Αφροδίτης, σε μια προσπάθεια να καταστήσουν σαφές προς τις αρμόδιες αρχές πως δεν θα επιτρέψουν την επιχωμάτωση του ομώνυμου ναού που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. Στην περιοχή οι απόψεις για το μέλλον του ευρήματος διίστανται, ενώ η κατάσταση μετά την προσπάθεια «μπαζώματος» το πρωί της περασμένης Δευτέρας είναι… εμφυλιακή.

Απετράπη τεράστιο πολιτιστικό έγκλημα στην Θεσσαλονίκη(Προς το παρόν..)

There are no translations available.

Απίστευτο και όμως Ελληνικό!!Την τελευταία στιγμή αποτράπηκε σήμερα το πρωί το μπάζωμα του Ναού της Αφροδίτης στην Πλατεία Αντιγονιδών στην Θεσσαλονίκη.Ένα μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς .Μετά την χθεσινή δημοσίευση στο Olympia επισκεφθήκαμε σήμερα το σημείο όπου αντικρίσαμε το απίστευτο θέαμα με τον εκσκαφέα έτοιμο να μπαζώσει τον Ναό!!Κάτι που δεν θα επιτρεπόταν να συμβεί ούτε στην τελευταία τριτοκοσμική χώρα.Να πουμε ότι ο Ναός είναι ο δεύτερος σε πληρότητα στην Ελλάδα μετά το Θησείο.

Διακόπηκαν οι εργασίες επιχωμάτωσης του ναού της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών, μετά από αντιδράσεις πολιτών

There are no translations available.

Διακόπηκαν, σήμερα, οι εργασίες επιχωμάτωσης του ναού της Αφροδίτης, στην πλατεία Αντιγονιδών...

Οι εργασίες ξεκίνησαν  το πρωί, όμως διακόπηκαν με παρέμβαση των κατοίκων της περιοχής.
Την επιχωμάτωση έχει αποφασίσει η 16η Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχωμάτωση αποφασίστηκε λόγω προβλημάτων στη στατικότητα των κτιρίων, ωστόσο πολίτες φαίνεται πως έχουν διαφορετική γνώμη.

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ! Ετοιμάζουν να Μπαζώσουν το Ναό της Αφροδίτης Στη Θεσσαλονίκη; (Video και Φωτογραφίες)

There are no translations available.

Δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες παρότι εντοπίσαμε το παρακάτω video και φωτογραφίες. Οι τόνοι άμμου που συγκεντρώθηκαν να υποθέσουμε ότι είναι για τον καλλωπισμό του Ναού; Όσοι γνωρίζετε κάτι ενημερώστε για ποιο λόγο συγκεντρώθηκε η φαγάνα και η άμμος.

Salviamo il Tempio di Afrodite!

There are no translations available.

Il tempio di Afrodite risale al VI sec. e si trova nella piazza Antigonidon di Salonicco. Potete vedere nell'immagine che ho postato qui sopra in quali vergognosa situazione si trovi.... Ma questa è solo la punta dell'iceberg.

WWA's Campaign to Save Cultural Heritage

There are no translations available.

Αφιέρωμα στον ναό της Αφροδίτης στην Θεσσαλονίκη απο το περιοδικό "WORLD WIDE ARCHAEOLOGY"

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

There are no translations available.

Ευχαριστήρια επιστολή της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών αρχαιοτήτων στην ομάδα "Κίνηση για τη διάσωση του ναού της θεάς Αφροδίτης στην Θεσσαλονίκη"

Tempel der Aphrodite in Thessaloniki wieder sauber

There are no translations available.

19. April 2012 – Wir werden immer wieder auf Münzbörsen angesprochen, wer denn wohl unsere Seite so lese, im Internet gebe es doch wohl keine Gemeinschaft wie im echten Leben, das sei ja eher eine unwirkliche Parallelwelt. Wir können und wollen natürlich keine Treffen in der realen Welt ersetzen – im Gegenteil! (Deswegen veröffentlichen wir ja auch die Termine von Münzbörsen …) Aber es ist doch bisweilen spürbar, wie sehr die modernen Medien Menschen zusammenbringen und auch helfen – wie wir wieder einmal erfahren durften.

Temple of Aphrodite in Thessaloniki cleansed

There are no translations available.

April 19, 2012 – Consistently during coin conventions people ask us who ever reads our journal emphasising that the internet is not a real community but kind of a parallel universum. Of course we do not aim at substituting the real world – on the contrary! (By the way, that’s why we publish the dates of coin conventions …) But sometimes you perceive how much modern media brings people together and how they may even help – so we experienced only recently.

Διάσωση και ανάδειξη του Ναού της Αφροδίτης στη Θεσσαλονίκη

There are no translations available.

Μετά την κατεδάφιση σύγχρονου κτιρίου στην πλατεία Αντιγονιδών Θεσσαλονίκης, αποκαλύφθηκε μέρος του Ναού της Αφροδίτης, ιωνικού ναού του 6ου αι. π.Χ.

Η Εύα Καϊλή για τη διάσωση και ανάδειξη του Ναού της Αφροδίτης στη Θεσσαλονίκη

There are no translations available.

από το Γραφείο Τύπου
Η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Εύα Καϊλή κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο αναφορικά...
με την διάσωση και ανάδειξη του Ναού της Αφροδίτης στη Θεσσαλονίκη.

Η Βουλευτής ρώτησε τον Υπουργό αν σχεδιάζει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του οικοπέδου ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση των ανασκαφών,πότε αναμένεται η σχετική απόφαση της Επιτροπή Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου και με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί η ανάδειξη του μνημείου στον φυσικό του χώρο.

Σώστε το ναό της Αφροδίτης

There are no translations available.

Έπειτα από αίτηση στην ΊΣΤ εφορία προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων, η ομάδα στο facebook
με την ονομασία “Κίνησηγια την διάσωση του ναού της θεάς Αφροδίτης” κατάφερε επιτέλους να καθαρίσει
τον χώρο που πριν από λίγο καιρό ηταν σκουπιδότοπος.

Η ιστορία του ναού της Αφροδίτης με εικόνες.....

There are no translations available.

Η ιστορία του ναού της Αφροδίτης με εικόνες.....

Καθαρισμός ναού Θεάς Αφροδίτης.

There are no translations available.

Σπουδαία πρωτοβουλία απο την Κίνηση για την διάσωση του ναού της θεάς Αφροδίτης στην πλατεια Αντιγονιδών στην Θεσσαλονίκη η οποία και απέδωσε τους πρώτους καρπούς.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΑΪΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

There are no translations available.

Από το 1936, όταν έγινε εκσκαφή για την ανέγερση διώροφου κτιρίου στην οδό Διοικητηρίου (σήμερα Καραολή – Δημητρίου) στην πλατεία Αντιγονιδών της Θεσσαλονίκης, αποκαλύφθηκαν τα ερείπια υστεροαρχαϊκού ναού.

UPDATE- Campaign to save Temple of Aphrodite goes Viral

There are no translations available.

FOR IMMEDIATE RELEASE –February 19, 2012

Since the launch of the ‘Save the Temple of Aphrodite Campaign’ the plight of this National Treasure and the treasonous act of sacrilege being proposed by local officials and the property owner has gained worldwide attention. Within days of our original press release, the campaign to save this irreplaceable monument, spread across the internet, causing outrage amongst Greeks and Philhellenes throughout the United States, Australia and Europe.

Βοηθείστε να γνωστοποιηθεί η καμπάνια για την σωτηρία του ναού της Αφροδίτης

There are no translations available.

Αμεση απελευθερωση – Φεβρουάριος 19, 2012

Από την έναρξη της κίνησης «εκστρατεία για την διάσωση του Ναού της Αφροδίτης» η τύχη αυτού το εθνικού θησαυρού και της βεβήλωσης που επιχειρείται από τους τοπικούς υπεύθυνους αλλά και από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου, έχει τραβήξει την προσοχή ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο. Μέσα σε λίγες μέρες μετά την αρχική μας ανακοίνωση, η εκστρατεία της διάσωσης αυτού του αναντικατάστατου μνημείου, έλαβε μορφή χιονοστιβάδας στο διαδίχτυο, προκαλώντας οργή σε Έλληνες και Φιλέλληνες στις Ηνωμένες Πολιτείες την Αυστραλία, και την Ευρώπη.

Κινδυνεύει να μπαζωθεί o αρχαϊκός ναός της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών

There are no translations available.

Της ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Σε μία εποχή που το κράτος μας κάνει λόγο για βαριά βιομηχανία του τουρισμού, δεν φροντίζει στην ανάδειξη ενός από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της αρχαιότητας, που θα αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών. Ενός θησαυρού, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και αρχαιολόγοι τον έχουν χαρακτηρίσει Παρθενώνα της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον σπάνιο αρχαιολογικής αξίας υστερο-αρχαϊκό ναό της Αφροδίτης, που βρίσκεται δίπλα στην βορειοανατολική πλευρά της πλατείας Αντιγονιδών.

From Temples to Apartment Towers - Aphrodite Under Siege

There are no translations available.

By , About.com Guide   February 9, 2012

The grand city of Thessaloniki in the north of Greece is often skipped by visitors who are naturally seduced by the call of the Parthenon and other monuments in Athens and environs.

6th Century Temple to Aphrodite to be buried to make way for Apartment Building

There are no translations available.

FOR IMMEDIATE RELEASE – February 1, 2012

In an ancient part, of the modern city of Thessaloniki, now a part of the municipality of Thermaikos lays the Square of Antigonidon. Once part of a sacred district of Temples, today if one were to drive by the square you would never realize that under the areas urban sprawl and sandwiched in-between modern buildings lays a treasure of enormous significance, a beautiful 6th century Temple to the Goddess Aphrodite.

Δράση για την αποκατάσταση του ναού της Αφροδίτης

There are no translations available.

ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ- February 1, 2012

Ένα παράξενο μυστικό, ένα μοναδικό ντοκουμέντο κρύβεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αντιγονιδών. Το μοναδικό Ναό της Αφροδίτης που είχε στηθεί στην πλατεία των Ιερών, δηλαδή πριν από αιώνες στη θέση που βρίσκεται σήμερα η πλατεία. Πρόκειται για τον ύστερο-αρχαϊκό ναό της Αφροδίτης , στην πλατεία Αντιγονιδών στη Θεσσαλονίκη.

EL TEMPLO-VERTEDERO DE AFRODITA EN TESALÓNICA

There are no translations available.

 Ruinas del Templo de Afrodita

(Plaza Antigonidón. Tesalónica)

El templo de Afrodita en Tesalónica es uno de los ejemplos más representativos de la arquitectura de la Antigua Grecia en Macedonia. Data del siglo VI antes de la era común y se encuentra semienterrado bajo la Plaza Antigonidón de la concapital griega. El templo fue descubierto durante unas excavaciones que se llevaron a cabo en el año 1936. Pocos años después, la ocupación nazi, la guerra civil y el posterior desarrollo de la ciudad acabarían cubriéndolo y sumergiéndolo en el olvido.

De templo a vertedero: Rescatando el tempo Tesalónico a Afrodita

There are no translations available.

Plaza Antigoninon

Tesalónica, Grecia – Bajo la calzada, los bloques, y una frecuentada rotonda de Tesalónica, se encuentra escondido uno de los mayores tesoros de la ciudad. En 1936 se descubrió a partir de una excavaciones un templo a la diosa Afrodita del s. VI  a. C.

WWA Highlights the Temple of Aphrodite

There are no translations available.

Αφιέρωμα στον ναό της Αφροδίτης στην Θεσσαλονίκη απο το περιοδικό "WORLD WIDE ARCHAEOLOGY"

Ο Ναός της Θεάς Αφροδίτης στη Θεσσαλονίκη είναι ο καθρέφτης μας;

There are no translations available.

Στο παρακάτω εξαιρετικό video του πηλέα θα δείτε την κατάντια των «Ελλήνων». Χαρακτηριστικές δύο εικόνες πέρα από την τραγική εικόνα του μνημείου.

Πρώτον η πεταμένη Ελληνική σημαία στο μνημείο και δεύτερον τα πεταμένα σκουπίδια σφηνωμένα πάνω στο δέντρο που αποδεικνύει ότι από τα γύρω μπαλκόνια πετούν τα σκουπίδια τους στο μνημείο.

Ερώτημα. Είμαστε σίγουροι ότι ευθύνονται μόνο οι πολιτικοί για την κατάντιά μας; Αυτοί οι «άνθρωποι» που ασχημονούν και βεβηλώνουν το μνημείο τι πολιτικούς πιστεύετε ότι θα ψηφίζουν στις εκλογές και με ποια κριτήρια;

Ο ναός της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών θα καθαρισθεί

There are no translations available.

Μετά την απομάκρυνση των λαμαρίνων και την αποκάλυψη των σκουπιδιών στο ναό της θεάς Αφροδίτης, στην πλατεία Αντιγονιδών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κάθε μέρα το είχα στο μυαλό να "μπουκάρω" έστω και μόνος να τον καθαρίσω. Φυσικά ο χώρος είναι αρχαιολογικός και δεν μπορεί να μπαίνει οποιοσδήποτε και να περιφέρεται χωρίς άδεια, άσχετα με τη σημερινή του κατάντια.

Σε επικοινωνία μου με αρμόδιους, ενημερώθηκα ότι "ο χώρος θα καθαρισθεί". Ήδη έχει τοποθετηθεί ξύλινη σκάλα για ευκολότερη πρόσβαση. Μάλιστα στην τελευταία εκπομπή "Μυστικά Περάσμα" υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Νάσου Λιάκου, (μέλος της επιτροπής για διάσωση του Ναού της Αφροδίτης Θες/νίκης), κι έκανε λόγο για καθαρισμό του ναού με εθελοντές.

ΑΙΝΕΙΑ - Ναός Της Αφροδίτης

There are no translations available.

Τι σχέση έχει ο αρχαιολογικός χώρος ΑΙΝΕΙΑ με τον Ναό της Αφροδίτης;Όσο παράξενο και να σας φαίνεται, ο Ναός της Αφροδίτης που ξαναείδε το φως του ήλιου στην πλατεία Αντιγονιδών στην Θεσσαλονίκη αρχικά ανεγέρθηκε από τους αρχαίους ημών προγόνους στην περιοχή Αινεία της Ν. Μιχανιώνας. ( Διαβάστε το σχετικό άρθρο )στο τέλος της ανάρτησης μπορείτε να μπείτε μέσω συνδέσμου στην σελίδα συλλογής υπογραφών για να βοηθήστε την ανάδειξη του ναού και της ιστορίας μας!
Βασίλης Κρανιώτης
Για να έχουμε μία εικόνα του μεγέθους των κιόνων, ας δούμε αυτή την φωτογραφία. Επειδή στις προηγούμενες μπορεί να ξεγελιέται το μάτι λόγω του μη συγκρίσιμου μέσα στον χώρο. Και επαναλαμβάνω ότι τα περισσότερα κομμάτια από τους Κίονες είναι στο προαύλιο του μουσείου καθώς δεν χωράν στο εσωτερικό!!!

Sauver le temple de Vénus / Aphrodite au coeur de Thessalonique !

There are no translations available.

Au coeur de la ville moderne de Thessalonique (Grèce), la découverte des ruines d'un temple dédié à Aphrodite a suscité l'enthousiasme des archéologues car ce monument date du 6e siècle avant ère, soit 2 siècles avant la construction du Parthénon.

Malheureusement, ces vestiges sont dans un piteux état et la disparition pure et simple du monument est fortement possible. les archéologues tentent de mobiliser. pourtant plusieurs fouilles avaient permis de dégager de nombreux vestiges (2000) : découverte d'une statuaire romaine, colonnes dépassant les 7 mètres... tous ces vestiges sont aujourd'hui au musée de la ville.

(НЕ)ГРИЖА ЗА KУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО НА ГРЦИЈА

There are no translations available.

Храм на Афродита бетониран во срцето на Солун

Скриен од метални конструкции и огради, на североисточниот дел од плоштадот се крие уникатно богатство, добро скриено со векови

Чудесна тајна, исклучителен споменик на културата лежи во срцето на Солун, на плоштадот Антигонидон. Скриен од метални конструкции и огради, на североисточниот дел од плоштадот се крие уникатно богатство, добро скриено со векови. Убавиот храм на Афродита бил изграден во 6 пред новата ера, религиозен комплекс, на кој денес се наоѓа плоштадот Антигонидон.

Θεσσαλονίκη: Ναός της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών ~ Αφαιρέθηκαν οι λαμαρίνες & αποκαλύφθηκε... (Φωτό + Βίντεο)

There are no translations available.

Χθες, μετά από χρόνια, δημοτικοί υπάλληλοι έβγαλαν τις ακαλαίσθητες λαμαρίνες που έκρυβαν από τα μάτια των περαστικών το τμήμα του Ναού της Αφροδίτης που χρονολογείται στον 6ο π.Χ. αιώνα

 Αποκαλύφθηκε με την αφαίρεση των λαμαρίνων, εκτός του ναού και η άσχημη εικόνα της εγκατάλειψης από την Πολιτεία, της βρωμιάς και της έλλειψης Παιδείας από τον Νεοέλληνα.

 Μια εικόνα χίλιες λέξεις:
Η Ελληνική Σημαία (μαζί με τον ιστό), ανάμεσα στα σκουπίδια, τις βαλίτσες (;...) στα σκαλιά ενός αρχαιοελληνικού Ναού που συνδέει τη Μακεδονία με την Ελλάδα...

 

 

Ελληνικό κράτος, στα όνειρα ενός νεοέλληνα...

There are no translations available.


Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και στην πλατεία Αντιγονιδών υπάρχει ένας τεράστιος καθρέφτης. Είναι τόσο μεγάλος που εκεί μπορεί και καθρεφτίζεται όλο το νεο"ελληνικό" "κράτος". Εκεί καθρεφτίζεται η κοινωνία μας, η παιδεία μας, η νεότερη ιστορία μας και η κρίση της οικονομίας μας. Όσοι περνάτε από την πλατεία Αντιγονιδών κάντε τον κόπο να ρίξετε μια ματιά πίσω από τις λαμαρίνες στην διασταύρωση με την οδό διοικητηρίου. Εκεί είναι ο καθρέφτης. Και τι θα δείτε πίσω από τις λαμαρίνες; Σκουπίδια πάνω σε πέτρες!!! Ναι αυτό είμαστε! Είμαστε σκουπίδια πάνω στις πέτρες των αρχαίων.
Κάποτε εκεί ήταν ο υπέρλαμπρος ναός της θεάς Αφροδίτης. Κάποτε... Όταν ακόμα και υπό την κατοχή των Ρωμαίων υπήρχε Ελληνικός πολιτισμός, Ελληνική παιδεία, Έλληνες πολίτες, ολόλαμπρα μάρμαρα! Τώρα υπό τους ανελεύθερους νεο"έλληνες", δεν υπάρχει Ελληνικός πολιτισμός, δεν υπάρχει καν παιδεία και ο πολίτης αντικαταστάθηκε με τον καταναλωτή ο οποίος εσχάτως έχασε και την αγοραστική του δύναμη και πως αλλιώς θα γινόταν δηλαδή; Τα μάρμαρα ξέφτισαν, έγιναν πέτρες και επάνω τους σκουπίδια! Ω άθλιε νεοέλληνα...

Thessaloniki fights for its cultural future

There are no translations available.

 

December 1, 2011 – Thessaloniki is the second largest city in Greece. But on the field of touristic attractions it cannot combat with Athens, the only bigger city of the whole country. The archaeological museum of Thessaloniki had shown remains of ancient temples since long. But only in 2000 archaeologists found the foundations and columns of a temple thought to be dedicated to the goddess Aphrodite.

Temple of Aphrodite to be Buried by Urban Progress?

 

A 6th century BC temple to Aphrodite, the godess of love, may end up buried beneath new construction indefinitely, leaving it invisible to future generations.

The Archaic Greek Temple of Aphrodite in Thessalonike, Macedonia, Greece

The Archaic Greek Temple of Aphrodite in Thessalonike, Macedonia, Greece
Miltiades Elia Bolaris
The Archaic temple of Aphrodite is dated to the end of the 6th cBC and it was originally discovered during excavations in 1936, only to be lost years later in the destruction of Nazi occupation of the city and the subsequent post war development. It is at the beginning of Dioiketeriou street. It was situated at the Hiera/Ἴερά district, the sacred temples district of ancient Thessalonike. It was originally built in the city of Thermae, the predescessor of Thessaloniki, and it was moved into the present location during Roman times, a huge engineering undertaking for that time in its own merit.

Μία ιστορία που πρέπει να μάθουν οι Έλληνες.

There are no translations available.

Κύριε Μπουτάρη εσείς δεν ήταν που θέλατε τουρίστες;

There are no translations available.

 

 


Μεγαλόπνοα τα σχέδια του δημάρχου για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης! Θα φτιάξουμε το τάδε μνημείο για τους Εβραίους, να έρχονται να προσκυνούν να βγάζουμε φράγκα! Θα φτιάξουμε τέμενος μουσουλμανικό, θα αναδείξουμε την "γειτονιά του Κεμάλ", να έρχονται οι Τούρκοι να τους παίρνουμε τα φράγκα...

The unknown temple of Aphrodite (Thessaloniki)

 

115

 

Original title:

Save the temple of Aphrodite
A strange secret, a unique document is hidden in the heart of Thessaloniki, Antigonidon Square.
Many of the inhabitants of the area and the members of Friends of Green had as their goal to advance and improve the area and succeeded by creating, with the help of Administration of Green of Municipality of thessaloniki, a beautiful green square. But now they are looking for a way to untangle a field next to the square from the rumble
because it hides a unique treasure! The unique temple of Aphrodite which had been erected in the square of the sacred, centuries ago, to the place the contemporary square is built.

The temple of Aphrodite (Venus) in Antigonidon

 

maketa_naou_a

There are cities that are loved mostly by their visitors...
There are cities that are loved only by their citizens...
There are some other cities that are loved by no one...

Ναός Αφροδίτης: Επιστολή στον Υπ. Πολιτισμού, τον Δήμαρχο και τον Νομάρχη

There are no translations available.

 

picture5
Σύμφωνα με τις προτάσεις του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, η πλ. Αντιγονιδών μπορεί να διαμορφωθεί σε δύο επίπεδα. Έτσι ώστε ο ναός να αναστηλωθεί και να είναι ορατός στο σύνολό του!
Σωματεία και φορείς της πόλης που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του Κοινού των Θεσσαλονικέων, υπέγραψαν και απέστειλαν επισήμως στον Υπουργό Πολιτισμού, στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και στον Νομάρχη Θεσσαλονίκης την παρακάτω ανοιχτή επιστολή έκκλησης προς ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διάσωση του ναού της Αφροδίτης.

Θεσσαλονίκη: Να σωθεί ο Ναός της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών!

There are no translations available.

Μετά το σκάνδαλο του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος (ήδη τα στοιχεία είναι στον εισαγγελέα) ο αγώνας μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη. Ευχαριστούμε την Αφαία για την πολύτιμη πληροφόρηση
Αν η απαλλοτρίωση απορριφθεί και η ένσταση γίνει δεκτή, ο ναός θα μπαζωθεί! Το σενάριο αυτό, θα μας βρει όλους απέναντι.
Ενδιαφέρουσα και η πρόταση από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, διαβάστε τη στο τέλος του άρθρου.

Hope wanted for Aphrodite`s temple in Thessaloniki

 

Mobilization of residents to save the remnants of the Temple
Ζητείται ελπίς για τον ναό  της Αφροδίτης στη Θεσσαλονίκη
Buried in a plot at the centre of Thessaloniki is the Aphrodite`s temple(on the right),a monument which came to light in 2000.

Buried in a plot at the centre of Thessaloniki is the Aphrodite`s temple(on the right),a monument which came to light in 2000.
Will it be buried under debris or will it be expropriated?How hope can be found for Aphrodite`s temple to be saved,which was revealed at the centre of Thessaloniki?Below Antigonidon Square and also to a plot next to it the particular temple is burried,a rare monument of the 6th century,which was revealed in 2000,when the two-storey building that was built on it was demolished.Arcaeologist then revealed the east part of the crepidoma of the temple,statues of greek-roman years and numerous fragments of arcitectural parts.Columns of the temple,which reach the height of seven metres,as well as other findings,are displayed nowdays at the Arcaeological Museum of Thessaloniki.The issue that came up now is that,the conversation about the expropriation of the plot,which was to take place on April 13th,was called off due to lack of quorum.In the meantime,its owners have objected against the expropriation.

Ο ΥΣΤΕΡΟΑΡΧΑΪΚΟΣ ΝΑΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ

There are no translations available.

Προοπτικές για την διάσωση και την ανάδειξή του.
Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
filoi-prasinou

greenwave-2013

Google Translate

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα69
mod_vvisit_counterΕβδομαδιαία2597
mod_vvisit_counterΜηνιαία4157
mod_vvisit_counterΣυνολικά1452822

Who's Online

We have 10 guests online