Προχωρά η κατάχωση με υπουργικό «ΟΚ»
ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ
Θα θαφτεί προσωρινά για λόγους ασφαλείας ο αρχαίος ναός στην Αντιγονιδών. Αντιδρούν ομάδες πολιτών που ζητούν να αναδειχτεί το μνημείο και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις
Σε πεδίο σύγκρουσης μεταξύ Πολιτείας και ομάδων πολιτών τείνει να μετατραπεί οικόπεδο της οδού Αντιγονιδών, όπου διατηρούνται κατάλοιπα αρχαίου ναού. «Ναι» στην κατάχωση, με στόχο την προστασία του μνημείου και των όμορών του πολυκατοικιών, λέει ο αν. υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τζαβάρας, «όχι» απαντούν πολίτες που κινητοποιούνται εδώ και μήνες για την ανάδειξη του ναού.
Πρόκειται για προσωρινή κατάχωση μέχρις ότου απαλλοτριωθεί το οικόπεδο για να προχωρήσει στη συνέχεια η συντήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, διευκρινίζεται στην υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε έπειτα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Για τους πολίτες που αντιδρούν, η κατάχωση, έστω και προσωρινή, ισοδυναμεί με βύθιση του μνημείου στο σκοτάδι. Ο ναός πρέπει να παραμείνει στο φως, επιμένουν, προειδοποιώντας ότι η υπουργική απόφαση δεν θα εφαρμοστεί χωρίς αντιδράσεις από την πλευρά τους.
Το θέμα «βράζει» εδώ και καιρό στην τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης, καθώς με παρέμβαση ομάδων πολιτών διακόπηκε πρώτη απόπειρα της αρχαιολογικής υπηρεσίας να καταχώσει το μνημείο πριν από μερικές εβδομάδες. Στην υπόθεση χρειάστηκε να παρέμβει ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, που είχε προσωπική επικοινωνία με τον κ. Τζαβάρα. «Είπα στον κ. Τζαβάρα ότι δεν πρέπει να καταστρέψουμε τέτοια ευρήματα. Με ενδιαφέρει να αναδειχτούν οι αρχαιότητες, αποτελούν πνευματική περιουσία της πόλης», δηλώνει στον «Α» ο κ. Ιωαννίδης, διευκρινίζοντας ότι θεωρεί αποδεκτή την προσωρινή κατάχωση μόνον εφόσον σχετίζεται με την προστασία του μνημείου.
«Ετοιμαζόμαστε να εφαρμόσουμε την υπουργική απόφαση, όπως είναι η υποχρέωσή μας», λέει η προϊσταμένη της ΙΣΤ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Βασιλική Μισαηλίδου. «Υπάρχουν σοβαροί λόγοι ασφαλείας των γειτονικών πολυκατοικιών. Ποιος θα πάρει την ευθύνη αν συμβεί κάτι; Εμείς φυσικά», τονίζει.
«Θα αντισταθούμε σε μία τέτοια ενέργεια, θα περιφρουρούμε το ναό και θα δούμε πώς θα μπορέσουμε να κινηθούμε νομικά», επισημαίνει ο πρόεδρος του «Συλλόγου Φίλων Πρασίνου Θεσσαλονίκης» -μιας εκ των ομάδων πολιτών που αντιδρούν- Γρηγόρης Νικολαΐδης, συμπληρώνοντας: «Η υπουργική απόφαση είναι αρνητική εξέλιξη. Από το 2002 υπάρχει γνωμοδότηση του ΚΑΣ για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου. Δεν έγινε τόσα χρόνια, όταν ακόμη υπήρχαν χρήματα, και θα γίνει τώρα; Εμείς θέλουμε να σωθεί το μνημείο. Οσο δεν γίνεται όμως η απαλλοτρίωση, κάποια στιγμή ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου θα πάει στα δικαστήρια ζητώντας να το χτίσει. Το μοντέλο που πιστεύουμε ότι θα εφαρμοστεί είναι της ανέγερσης οικοδομής και της διατήρησης των αρχαιοτήτων σε υπόγειο». Το θέμα θα ζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο, έπειτα από πιέσεις των ομάδων πολιτών να βρεθεί τρόπος για να μαζευτεί το ποσό (υπολογίζεται σε 800.000 ευρώ), ώστε να γίνει η απαλλοτρίωση.
Ευρήματα από το 1936
Η ιστορία του ναού της Αντιγονιδών (υπάρχει διχογνωμία αν είναι αυτοκρατορικός ή της Αφροδίτης) είναι πολύπαθη. Κατάλοιπά του βρέθηκαν σε εκσκαφή το 1936 για την ανέγερση διώροφης οικοδομής στο οικόπεδο. Η οικοδομή χτίστηκε τότε πάνω στις αρχαιότητες, οι οποίες μόνον το 2000, όταν κατεδαφίστηκε το διώροφο, ήρθαν ξανά στο φως. Κίονες του ναού και άλλα ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Οσο για τα υπόλοιπα; Αλλα διατηρούνται στο εν λόγω οικόπεδο (μέχρι πρότινος ήταν σκουπιδότοπος), άλλα βρίσκονται κάτω από πολυκατοικίες και άλλα κάτω από την πλατεία Αντιγονιδών.
Πηγή: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&;ct=103&artid=154757